skip to Main Content
Perlukan bantuan? Hubungi MO support kami segera..

Tukar bahasa:

Kalimah Syuraka’ ditulis dengan dua cara di dalam Al Quran iaitu dengan alif (شُرَكَاءُ) dan dengan waw (شُرَكَٰٓؤُاْ). Tetapi kenapa?

Sedikit huraian dari video Ustaz Ziyad As Salwadi yang dikirimkan kepada saya:

🔶 1- 𝐀𝐩𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚 𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐭𝐮𝐥𝐢𝐬 𝐝𝐞𝐧𝐠𝐚𝐧 𝐚𝐥𝐢𝐟 (شركاء), 𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐮𝐚 𝐦𝐚𝐤𝐧𝐚 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐢𝐤𝐞𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐤𝐢 𝐝𝐢 𝐬𝐚𝐧𝐚 :

A- Mereka yang berkongsi habuan pada kadar yang sama. Contohnya pada ayat 12 Surah An Nisa’ :

فَإِنْ كَانُوا أَكْثَرَ مِنْ ذَٰلِكَ فَهُمْ شُرَكَاءُ فِي الثُّلُثِ…

Tetapi jika saudara-saudara seibu itu lebih dari seorang, maka mereka bersekutu dalam yang sepertiga itu…

B- Apa-apa yang dijadikan sembahan selain Allah samada manusia, jin, berhala atau sebagainya. Contohnya ayat 100 Surah Al An’am :

وَجَعَلُوا لِلَّهِ شُرَكَاءَ الْجِنَّ وَخَلَقَهُمْ…

Dan mereka (orang-orang musyrik) menjadikan jin itu sekutu bagi Allah, padahal Allah-lah yang menciptakan jin-jin itu…

🔶 𝐀𝐝𝐚𝐩𝐮𝐧 𝐚p𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚 𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐭𝐮𝐥𝐢𝐬 𝐝𝐞𝐧𝐠𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐰 (شركؤا), 𝐦𝐚𝐤𝐧𝐚 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐢𝐤𝐞𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐤𝐢 𝐢𝐚𝐥𝐚𝐡 :

Sembahan yang lebih khusus iaitu berupa individu yang mereka-mereka syariat selain syariat Allah, lalu mereka diikuti, dan manusia terus menjadi syirik dengan mengikuti mereka. Ingat, ia sembahan berupa individu yang mengada-adakan syariat sesat. Hanya ada dua tempat sahaja di dalam Al Quran yang perkataan Syuraka’ ditulis dengan cara ini (waw) :

 


 

Pertama : di dalam Surah al An’am ayat 94 :

وَلَقَدۡ جِئۡتُمُونَا فُرَٰدَىٰ كَمَا خَلَقۡنَٰكُمۡ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَتَرَكۡتُم مَّا خَوَّلۡنَٰكُمۡ وَرَآءَ ظُهُورِكُمۡ ۖ وَمَا نَرَىٰ مَعَكُمۡ شُفَعَآءَكُمُ ٱلَّذِينَ زَعَمۡتُمۡ أَنَّهُمۡ فِيكُمۡ شُرَكَٰٓؤُاْ ۚ لَقَد تَّقَطَّعَ بَيۡنَكُمۡ وَضَلَّ عَنكُم مَّا كُنتُمۡ تَزۡعُمُونَ

Dan sesungguhnya kamu datang kepada Kami sendiri-sendiri sebagaimana kamu Kami ciptakan pada mulanya, dan kamu tinggalkan di belakangmu (di dunia) apa yang telah Kami karuniakan kepadamu; dan Kami tiada melihat besertamu pemberi syafa’at yang kamu anggap bahwa mereka itu sekutu-sekutu Tuhan di antara kamu. Sungguh telah terputuslah (pertalian) antara kamu dan telah lenyap daripada kamu apa yang dahulu kamu anggap (sebagai sekutu Allah).

Cuma maknanya berkait dengan ayat sebelumnya iaitu ayat 93.

وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَىٰ عَلَى اللَّهِ كَذِبًا أَوْ قَالَ أُوحِيَ إِلَيَّ وَلَمْ يُوحَ إِلَيْهِ شَيْءٌ وَمَنْ قَالَ سَأُنْزِلُ مِثْلَ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ ۗ وَلَوْ تَرَىٰ إِذِ الظَّالِمُونَ فِي غَمَرَاتِ الْمَوْتِ وَالْمَلَائِكَةُ بَاسِطُو أَيْدِيهِمْ أَخْرِجُوا أَنْفُسَكُمُ ۖ الْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنْتُمْ تَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ غَيْرَ الْحَقِّ وَكُنْتُمْ عَنْ آيَاتِهِ تَسْتَكْبِرُونَ

Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang membuat kedustaan terhadap Allah atau yang berkata: “Telah diwahyukan kepada saya”, padahal tidak ada diwahyukan sesuatupun kepadanya, dan orang yang berkata: “Saya akan menurunkan seperti apa yang diturunkan Allah”. Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim berada dalam tekanan sakratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya, (sambil berkata): “Keluarkanlah nyawamu” Di hari ini kamu dibalas dengan siksa yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan (karena) kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya.

Kedua : di dalam Surah Syura ayat 21 :

أَمْ لَهُمْ شُرَكَٰٓؤُاْ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ ۚ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ ۗ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

Apakah mereka mempunyai sembahan-sembahan selain Allah yang mensyariatkan untuk mereka agama yang tidak diizinkan Allah? Sekiranya tak ada ketetapan yang menentukan (dari Allah) tentulah mereka telah dibinasakan. Dan sesungguhnya orang-orang yang zalim itu akan memperoleh azab yang amat pedih.

Wallahu a’lam.


Sumber : Ust. Hanif azmir Hassim 

Back To Top