skip to Main Content
Perlukan bantuan? Hubungi MO support kami segera..

Tukar bahasa:

Soalan : Ini berkaitan ayat pertama dan kedua Surah Ali Imran, iaitu pada huruf keduanya yang bersambung dengan lafaz Jalalah.. Kenapa mim pada Alif Lam Mim dibaca dengan fathah jika disambung dengan kalimah Allah. Kenapa tidak kasrah ?

๐Ÿ”ฐ Imam Muhammad bin Umar yang terkenal dengan Fakhruddin Ar Razi (606H), telah menjawab di dalam tafsirnya, Tafsir Al Kabir dengan pendapat Abu Ishaq Az Zajjaj (340H) Isinya seperti berikut :

1- Kasrah tidak sesuai dijadikan baris mim kerana Mim pada Alif lam Mim itu didahului huruf Ya. Jika dijadikan berbaris kasrah, akan berhimpunlah kasrah dan ya, maka itu berat (bagi lidah arab). Maka dengan sebab itu, Kasrah tidak digunakan dan yang dipilih ialah fathah.

 


 

๐‘ฏ๐’–๐’“๐’‚๐’Š๐’‚๐’ :

๐Ÿ”ธ Bila kita sebut ู… , sebenarnya kita sedang sebut tiga huruf iaitu ู…ูŠู… . Ada dua mim di situ dan di tengah keduanya ada ya mati.

๐Ÿ”ธ Farhan lebih ringan pada sebutan Dari kasrah.

๐Ÿ”ธ Bagi orang Arab, Kasrah yang didahului ya mati adalah agak berat pada lidah .

Justeru, membunyikan mim (kedua), dengan kasrah ู…ููŠู…ู ุงู„ู„ู‡ sedang sebelumnya ialah yaโ€™ mati adalah lebih berat berbanding membariskan mim (kedua) dengan fathah ู…ููŠู…ูŽ ุงู„ู„ู‡ู . Ini kerana selepas yaโ€™ mati didatangkan dengan baris yang lebih ringan dari kasrah iaitu fathah.

2- Apapun, pendapat Az Zajjaj ini mendapat kritikan dari Abu Ali Al Farisi. Beliau mengatakan bahawa pendapat Az Zajjaj ditolak berdalilkan penggunaan kalimah โ€˜Jairiโ€™ (ุฌูŽูŠู’ุฑู) yang mana huruf raโ€™nya berbaris kasrah dan sebelumnya huruf ya mati.

๐‘ฏ๐’–๐’“๐’‚๐’Š๐’‚๐’ : maksudnya, seolah olah Abu Ali Al Farisi mengatakan : โ€œApa sukarnya menyebut โ€˜mimillahโ€™. Bukankah orang arab mampu menyebut kalimah โ€˜Jairiโ€™ dengan selesaโ€?.

3- Tetapi Imam Ar Razi menolak kritikan Abu Ali ini kerana:

๐Ÿ”ธ Kasrah adalah harakat berat dan saudaranya ialah ya. Jika digabungkan keduanya, maka sudah pasti ia berat bagi lidah.

๐Ÿ”ธ Dan perpindahan dari kasrah mim kepada alif ” ุงู„ู„ู‡ ” ialah perpindahan dari harakat yang berat kepada harakat yang sangat ringan. Maka, ia akan mendatangkan kesukaran pada lidah iaitu untuk berpindah dari yang berbeza (kasrah) kepada lawannya(fathah) secara sekali gus.

Huraian: mudah fahamnya, jika Kita membaca ‘mimillah’ , ia ibarat seorang yang menjerit lalu tiba tiba berbisik. Maka sudah pasti, ia tidak sesuai.

๐Ÿ”ธ Dan Ini berbeza jika kita memfathahkan mim, lidah akan berpindah dari dari fathah mim kepada Alif dengan ringan.

๐Ÿ”ฐ Tambahan :

1- Pada kalimah โ€˜Jairiโ€™, terdapat perbincangan panjang. Maknanya โ€˜yaโ€™ ( ู†ุนู… dan ุฃุฌู„). Terdapat juga makna yang lain. Imam Al Kisaie, menyatakannya (Raโ€™) dengan khafadh tanpa tanwin. Rujuk Muโ€™jam Lisan Al Arab.

2- Dalam Bahasa Arab, harakat paling berat (ุฃุซู‚ู„ ุงู„ุญุฑูƒุงุช) bagi lidah ialah dhommah kemudian kasrah kemudian fathah. Rujuk Al Asybah Wa an Nazhoir fi An Nahwi.

3- Sementara harakat paling kuat (ุฃู‚ูˆู‰ ุงู„ุญุฑูƒุงุช) pula ialah kasrah, kemudian dhommah dan yang terakhirnya fathah.

 

 


 

๐Ÿ”ฐ UNTUK PENCINTA TAJWID

Dari sudut tajwid, saya memetik apa yang disebut di dalam kitab Ar Raudhah An Nadiyyah Syarh Matni Al Jazariyyah dengan huraian saya untuk memudahkan:

๐Ÿ”ธ ๐—๐—ถ๐—ธ๐—ฎ ๐˜„๐—ฎ๐—พ๐—ฎ๐—ณ : mim akan dibaca panjang 6 harakat.

๐Ÿ”ธ ๐—๐—ถ๐—ธ๐—ฎ ๐˜„๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—น (๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฏ๐˜‚๐—ป๐—ด) : maka mim(kedua) akan difathahkan dan mim (pertama) dibaca 6 atau 2 harakat. Cara mudahnya dibaca miiiiiimallah atau miimallah.

Difathahkan kerana pertemuan dua sukun. Dibaca 6 harakat kerana mim pada asalnya ialah mati . Dan dibaca dua harakat kerana ia telah berubah menjadi berbaris yang menhilangkan sebab Mad Lazim.

๐Ÿ”ฐ Nas Ar Raudhah An Nadiyyah Syarah Jazariyyah.

ุฅูุฐูŽุง ูˆูŽู‚ูŽูู’ู†ูŽุง ุนูŽู„ูŽู‰ ุขุฎูุฑู ุงู„ ุจูุฏููˆู†ู ูˆูŽุตู’ู„ูู‡ูŽุง ุจูู…ูŽุง ุจูŽุนู’ุฏูŽู‡ูŽุง ููŽู„ูŽุง ุจูุฏูŽู‘ ู…ูู†ู’ ู…ูŽุฏูู‘ ุงู„ู’ู…ููŠู…ู ุณูุชูŽู‘ ุญูŽุฑูŽูƒูŽุงุชู ุ› ุฃูŽู…ูŽู‘ุง ุฅุฐูŽุง ูˆูŽุตูŽู„ู’ู†ูŽุงู‡ูŽุง ุจูุงู„ู’ุขูŠูŽุฉู ุงู„ูŽู‘ุชููŠ ุจูŽุนู’ุฏูŽู‡ูŽุง ููŽุณูŽูˆู’ููŽ ุชูŽูƒููˆู†ู ุงู„ู’ู…ููŠู…ู ู…ูŽูู’ุชููˆุญูŽุฉู‹ ู„ูุชูŽููŽุงุฏููŠ ุงู„ู’ุชูู‚ูŽุงุกู ุงู„ุณูŽู‘ุงูƒูู†ููŠู†ู ู‡ูŽูƒูŽุฐูŽุงุงู„ู…ูŽ ุงู„ู„ู‡ู ู„ูŽุง ุฅู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุง ู‡ููˆูŽ ุงู„ู’ุญูŽูŠูู‘ ุงู„ู’ู‚ูŽูŠูู‘ูˆู…ู} ุฃูŠ ุจูููŽุชู’ุญู ุงู„ู’ู…ููŠู…ู ูˆูŽุนูŽุฏูŽู…ู ู†ูุทู’ู‚ู ู‡ูŽู…ู’ุฒูŽุฉู ู„ูŽูู’ุธู ุงู„ู’ุฌูŽู„ูŽุงู„ูŽุฉู ุงู„ู„ู‡ูŽ ู„ูุฃูŽู†ูŽู‘ู‡ูŽุง ู‡ูŽู…ู’ุฒูŽุฉู ูˆูŽุตู’ู„ู ุชูŽุณู’ู‚ูุทู ุญูŽุงู„ู ุงู„ู’ูˆูŽุตู’ู„ูุŒ ูˆูŽู‡ูŽุฐูู‡ู ุงู„ู’ููŽุชู’ุญูŽุฉู ุนูŽุงุฑูุถูŽุฉูŒ ุฃูŽุชูŽุชู’ ู„ูุชูŽููŽุงุฏููŠ ุงูู„ู’ุชูู‚ูŽุงุกู ุงู„ุณูŽู‘ุงูƒูู†ููŠู†ู.ู‡ูู†ูŽุง ูููŠ ุญูŽุงู„ูŽุฉู ุงู„ู’ูˆูŽุตู’ู„ู ูŠูŽุฌููˆุฒู ู„ูŽู†ูŽุง ูˆูŽุฌู’ู‡ูŽุงู†ู: ุฅูู…ูŽู‘ุง ู…ูŽุฏูู‘ ุงู„ู’ู…ููŠู…ู ุณูุชูŽู‘ ุญูŽุฑูŽูƒูŽุงุชู ุจูุงูุนู’ุชูุจูŽุงุฑู ุฃูŽู†ูŽู‘ู‡ูŽุง ูููŠ ุงู„ู’ุฃูŽุตู’ู„ู ุณูŽุงูƒูู†ูŽุฉูŒุŒ ุฃูŽูˆู’ ู‚ูŽุตูŽุฑูŽู‡ูŽุง ุฅูู„ูŽู‰ ุญูŽุฑูŽูƒูŽุชูŽูŠู’ู†ู ููŽู‚ูŽุทู’ ุจูุงูุนู’ุชูุจูŽุงุฑู ุฃูŽู†ูŽู‘ู‡ูŽุง ุฃูŽุตู’ุจูŽุญูŽุชู’ ุบูŽูŠู’ุฑูŽ ุณูŽุงูƒูู†ูŽุฉู ูˆูŽุงู†ู’ุชูŽููŽู‰ ุณูŽุจูŽุจู ุงู„ู’ู…ูŽุฏูู‘ ุงู„ู„ูŽู‘ุงุฒูู…ู.

๐Ÿ”ฐ Nas dari Tafsir Al Kabir.

ุฃูŽู…ูŽู‘ุง ุงู„ู’ุจูŽุญู’ุซู ุงู„ุซูŽู‘ุงู†ููŠ: ููŽู„ูู‚ูŽุงุฆูู„ู ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽู‚ููˆู„ูŽ: ุงู„ุณูŽู‘ุงูƒูู†ู ุฅูุฐูŽุง ุญูุฑูู‘ูƒูŽ ุญูุฑูŽู‘ูƒูŽ ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู’ูƒูŽุณู’ุฑูุŒ ููŽู„ูŽู…ู ุงูุฎู’ุชููŠุฑูŽ ุงู„ู’ููŽุชู’ุญู ู‡ูŽุงู‡ูู†ูŽุงุŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ุฒูŽู‘ุฌูŽู‘ุงุฌู ูููŠ ุงู„ู’ุฌูŽูˆูŽุงุจู ุนูŽู†ู’ู‡ู: ุงู„ู’ูƒูŽุณู’ุฑู ู‡ูŽุงู‡ูู†ูŽุง ู„ูŽุง ูŠูŽู„ููŠู‚ุŒ ู„ูุฃูŽู†ูŽู‘ ุงู„ู’ู…ููŠู…ูŽ ู…ูู†ู’ ู‚ูŽูˆู’ู„ูู†ูŽุง : ุงู„ู… ู…ูŽุณู’ุจููˆู‚ูŽุฉูŒ ุจุงู„ูŠุงุก ููŽู„ูŽูˆู’ ุฌูุนูู„ูŽุชู ุงู„ู’ู…ููŠู…ู ู…ูŽูƒู’ุณููˆุฑูŽุฉู‹ ู„ูุงุฌู’ุชูŽู…ูŽุนูŽุชู ุงู„ู’ูƒูŽุณู’ุฑูŽุฉู ู…ูŽุนูŽ ุงู„ูŠูŽุงุกู ูˆูŽุฐูŽู„ููƒูŽ ุซูŽู‚ููŠู„ูŒุŒ ููŽุชูุฑููƒูŽุชู ุงู„ู’ูƒูŽุณู’ุฑูŽุฉู ูˆูŽุงูุฎู’ุชููŠุฑูŽุชู ุงู„ู’ููŽุชู’ุญูŽุฉู.

ูˆูŽุทูŽุนูŽู†ูŽ ุฃูŽุจููˆ ุนูู„ููŠูŽ ุงู„ู’ููŽุงุฑูุณููŠูู‘ ูููŠ ูƒูŽู„ูŽุงูŽู…ู ุงู„ุฒูŽู‘ุฌูŽู‘ุงุฌูุŒ ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ: ูŠูู†ู’ุชูŽู‚ูŽุถู ู‚ูŽูˆู’ู„ูู‡ู ุจูู‚ูŽูˆู’ู„ูู†ูŽุง: ุฌูŽูŠู’ุฑูุŒ ููŽุฅูู†ูŽู‘ ุงู„ุฑูŽู‘ุงุกูŽ ู…ูŽูƒู’ุณููˆุฑูŽุฉูŒ ู…ูŽุนูŽ ุฃูŽู†ูŽู‘ู‡ูŽุง ู…ูŽุณู’ุจููˆู‚ูŽุฉูŒ ุจูุงู„ูŠูŽุงุกูุŒ ูˆูŽู‡ูŽุฐูŽุง ุงู„ุทูŽู‘ุนู’ู†ู ุนูู†ู’ุฏููŠ ุถูŽุนููŠููŒุŒ ู„ูุฃูŽู†ูŽู‘ ุงู„ู’ูƒูŽุณู’ุฑูŽุฉูŽ ุญูŽุฑูŽูƒูŽุฉูŒ ูููŠู‡ูŽุง ุจูŽุนู’ุถู ุงู„ุซูู‘ู‚ูŽู„ู ูˆูŽุงู„ูŠูŽุงุกู ุฃูุฎู’ุชูู‡ูŽุงุŒ ููŽุฅูุฐูŽุง ุงูุฌู’ุชูŽู…ูŽุนูŽุง ุนูŽุธูู…ูŽ ุงู„ุซูู‘ู‚ูŽู„ูุŒ ุซูู…ูŽู‘ ูŠูŽุญู’ุตูู„ู ุงู„ู’ุงูู†ู’ุชูู‚ูŽุงู„ู ู…ูู†ู’ู‡ู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู†ูู‘ุทู’ู‚ู ุจูุงู„ู’ุฃูŽู„ููู ูููŠ ู‚ูŽูˆู’ู„ููƒูŽ : ุงู„ู„ู‡ู ู‡ููˆูŽ ูููŠ ุบูŽุงูŠูŽุฉู ุงู„ู’ุฎูููŽู‘ุฉูุŒ ููŽูŠูŽุตููŠุฑู ุงู„ู„ูู‘ุณูŽุงู†ู ู…ูู†ู’ุชูŽู‚ูู„ู‹ุง ู…ูู†ู’ ุฃูŽุซู’ู‚ูŽู„ู ุงู„ู’ุญูŽุฑูŽูƒูŽุงุชู ุฅูู„ูŽู‰ ุฃูŽุฎูŽููู‘ ุงู„ู’ุญูŽุฑูŽูƒูŽุงุชูุŒ ูˆูŽุงู„ู’ุงูู†ู’ุชูู‚ูŽุงู„ูŽ ู…ูู†ูŽ ุงู„ุถูู‘ุฏูู‘ ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุถูู‘ุฏูู‘ ุฏูŽูู’ุนูŽุฉู‹ ูˆูŽุงุญูุฏูŽุฉู‹ ุตูŽุนูุจูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู„ูู‘ุณูŽุงู†ูุŒ ุฃูŽู…ูŽู‘ุง ุฅูุฐูŽุง ุฌูŽุนูŽู„ู’ู†ูŽุง ุงู„ู’ู…ููŠู…ูŽ ู…ูŽูู’ุชููˆุญูŽุฉู‹ุŒ ุงูู†ู’ุชูŽู‚ูŽู„ูŽ ุงู„ู„ูู‘ุณูŽุงู†ู ู…ูู†ู’ ููŽุชู’ุญูŽุฉู ุงู„ู’ู…ููŠู…ู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู’ุฃูŽู„ููู ูููŠ ู‚ูŽูˆู’ู„ูู†ูŽุง: ุงู„ู„ู‡ู ููŽูƒูŽุงู†ูŽ ุงู„ู†ูู‘ุทู’ู‚ู ุจูู‡ู ุณูŽู‡ู’ู„ูŽุงุŒ ููŽู‡ูŽุฐูŽุง ูˆูŽุฌู’ู‡ู ุชูŽู‚ู’ุฑูŠุฑู ู‚ูŽูˆู’ู„ู ุณููŠุจูŽูˆููŠู’ู‡ูŽ ูˆุงู„ู„ู‡ู ุฃูŽุนู’ู„ูŽู…ูŒ.

 


Sumber : Ust. Hanif Azmir Hassimย 

Back To Top