skip to Main Content
Perlukan bantuan? Hubungi MO support kami segera..

Tukar bahasa:

Lihatlah apa yang diajar kepada kita dalam al-Quran:

أَمَّن يُجِيبُ ٱلْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَيَكْشِفُ ٱلسُّوٓءَ وَيَجْعَلُكُمْ خُلَفَآءَ ٱلْأَرْضِ ۗ أَءِلَٰهٌ مَّعَ ٱللَّهِ ۚ قَلِيلًا مَّا تَذَكَّرُونَ
Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila dia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Adakah disamping Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati(Nya). [Al-Naml: 62].

Lihatlah bagaimana Nabi Zakaria a.s memohon kepada Allah agar dikurniakan zuriat.

ذِكْرُ رَحْمَتِ رَبِّكَ عَبْدَهُۥ زَكَرِيَّآ
(Yang dibacakan ini adalah) penjelasan tentang rahmat Tuhan kamu kepada hamba-Nya, Zakaria, (2)

‏ إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُۥ نِدَآءً خَفِيًّا
iaitu tatkala dia berdoa kepada Tuhannya dengan suara yang lembut. (3)

‏ قَالَ رَبِّ إِنِّى وَهَنَ ٱلْعَظْمُ مِنِّى وَٱشْتَعَلَ ٱلرَّأْسُ شَيْبًا وَلَمْ أَكُنۢ بِدُعَآئِكَ رَبِّ شَقِيًّا
Dia berkata “Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku. (4) [Maryam]

Lihatlah bagaimana permintaan Nabi Zakaria adalah dengan menyeru kepada Allah.

Malang sekali. Pada hari ini, muncul manusia-manusia yang menzahirkan diri sebagai tok guru, ustaz, baba, mengajar manusia yang jika ada hajat tertentu, sebutlah “Ya Tarim Wa Ahlaha” yang bermaksud “Wahai bumi Tarim dan penghuninya”. Diajarlah jika sebut begini beberapa kali pada waktu tertentu, dengan niat kepada hajat tertentu, maka akan termakbullah hajat itu.

وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّن يَدْعُوا۟ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَن لَّا يَسْتَجِيبُ لَهُۥٓ إِلَىٰ يَوْمِ ٱلْقِيَٰمَةِ وَهُمْ عَن دُعَآئِهِمْ غَٰفِلُونَ
Dan siapakah yang lebih sesat daripada orang yang menyembah sembahan-sembahan selain Allah yang tiada dapat memperkenankan (doa)nya sampai hari kiamat dan mereka lalai dari (memperhatikan) doa mereka? [Al-Ahqaf: 5].

Mereka beralasan bahawa mereka hanya bertawassul dengan kemuliaan bumi Tarim dan wali-wali Allah. Mereka menterjemahkan kalimah “يا تريم وأهلها” dengan maksud “Wahai Allah, dengan keberkatan bumi Tarim dan penghuninya”, sedangkan sesiapa yang dengan pengetahuan asas B.Arab yang sedikit pun tahu, terjemahan sebenar lafaz yang dijadikan zikir memohon hajat tu bermaksud: “Wahai bumi Tarim dan penghuninya”.

Cuba bandingkan lafaz yang didakwa sebagai tawassul dengan lafaz hadis yang menjadi hujah dalam kebolehan tawassul dengan orang soleh.

عَنْ عُثْمَانَ بْنِ حُنَيْفٍ ، أَنَّ رَجُلًا ضَرِيرَ الْبَصَرِ أَتَى النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : ادْعُ اللَّهَ أَنْ يُعَافِيَنِي ، قَالَ : ” إِنْ شِئْتَ دَعَوْتُ وَإِنْ شِئْتَ صَبَرْتَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكَ ” ،
Uthman bin Hunaif radiallahu meriwayatkan bahawa seorang lelaki yang buta datang kepada Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam lalu berkata: Berdoalah kepada Allah agar Dia menyembuhkan aku. Baginda sallallahu ‘alaihi wasallam menjawab: Jika engkau mahu, aku akan doakan, jika engkau mahu bersabar, itu baik untuk diri mu.

قَالَ : فَادْعُهْ ، قَالَ : فَأَمَرَهُ أَنْ يَتَوَضَّأَ فَيُحْسِنَ وُضُوءَهُ وَيَدْعُوَ بِهَذَا الدُّعَاءِ :
Lelaki itu menjawab: Engkau berdoalah. Lalu Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam menyuruh lelaki tersebut untuk berwudhu dan mengelokkan wudhunya dan berdoa dengan doa ini:

” اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ وَأَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ ، مُحَمَّدٍ نَبِيِّ الرَّحْمَةِ ، إِنِّي تَوَجَّهْتُ بِكَ إِلَى رَبِّي فِي حَاجَتِي هَذِهِ لِتُقْضَى لِيَ ، اللَّهُمَّ فَشَفِّعْهُ فِيَّ
Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada Mu dan menghadap kepada Mu dengan nabi Mu, Muhammad Nabi pembawa rahmat. Sesungguhnya aku menghadap kepada Tuhan ku dengan Engkau (Muhammad) untuk urusan hajat ku ini agar ia selesai. Ya Allah, berikanlah syafaat kepadanya untuk diri ku.

[Jami’ at-Tirmizi, Kitab ad-Daawat, hadis no: 3578, hasan sahih gharib].

 

 

Sahabat-sahabat ku, bandingkan lafaz tawassul dengan nabi s.a.w dalam doa sahabat ini kepada Allah:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ وَأَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ ، مُحَمَّدٍ نَبِيِّ الرَّحْمَةِ ، إِنِّي تَوَجَّهْتُ بِكَ إِلَى رَبِّي فِي حَاجَتِي هَذِهِ لِتُقْضَى لِيَ ، اللَّهُمَّ فَشَفِّعْهُ فِيَّ
Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada Mu dan menghadap kepada Mu dengan nabi Mu, Muhammad Nabi pembawa rahmat. Sesungguhnya aku menghadap kepada Tuhan ku dengan Engkau (Muhammad) untuk urusan hajat ku ini agar ia selesai. Ya Allah, berikanlah syafaat kepadanya untuk diri ku.

dengan lafaz:
يا تريم وأهلها
Wahai bumi Tarim dan penduduknya…

Sangat jauh lafaz itu daripada doa permohonan kepada Allah dengan bertawassulkan orang soleh sebagaimana yang ada dalam hadis di atas.

Di mana permohonan kepada Allah dalam lafaz “يا تريم وأهلها”???.

Kenapakah kita mengeluarkan diri daripada cahaya kepada kegelapan?

يُولِجُ ٱلَّيْلَ فِى ٱلنَّهَارِ وَيُولِجُ ٱلنَّهَارَ فِى ٱلَّيْلِ وَسَخَّرَ ٱلشَّمْسَ وَٱلْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِى لِأَجَلٍ مُّسَمًّى ۚ ذَٰلِكُمُ ٱللَّهُ رَبُّكُمْ لَهُ ٱلْمُلْكُ ۚ وَٱلَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِهِۦ مَا يَمْلِكُونَ مِن قِطْمِيرٍ
Dia memasukkan malam ke dalam siang dan memasukkan siang ke dalam malam dan menundukkan matahari dan bulan, masing-masing berjalan menurut waktu yang ditentukan. Yang (berbuat) demikian itulah Allah Tuhanmu, kepunyaan-Nya-lah kerajaan. Dan orang-orang yang kamu seru (sembah) selain Allah tiada mempunyai apa-apa walaupun setipis kulit ari. (13)

إِن تَدْعُوهُمْ لَا يَسْمَعُوا۟ دُعَآءَكُمْ وَلَوْ سَمِعُوا۟ مَا ٱسْتَجَابُوا۟ لَكُمْ ۖ وَيَوْمَ ٱلْقِيَٰمَةِ يَكْفُرُونَ بِشِرْكِكُمْ ۚ وَلَا يُنَبِّئُكَ مِثْلُ خَبِيرٍ
Jika kamu menyeru mereka, mereka tiada mendengar seruanmu; dan kalau mereka mendengar, mereka tidak dapat memperkenankan permintaanmu. Dan dihari kiamat mereka akan mengingkari kemusyirikanmu dan tidak ada yang dapat memberi keterangan kepadamu sebagai yang diberikan oleh Yang Maha Mengetahui. (14) [Fathir : 13-14].

 


Sumber : Ust. Mohd Masri Mohd Ramli

Back To Top