skip to Main Content
Perlukan bantuan? Hubungi MO support kami segera..

Tukar bahasa:

Khidir AS merupakan seorang nabi menurut pandangan yang rajih dan beliau hidup di zaman Nabi Musa AS seperti yang diceritakan di dalam al-Quran.

Sejak dulu lagi, saya selalu dengar cerita orang kata Khidir masih lagi hidup sampai sekarang. Masa saya pergi umrah kecil-kecil dulu pun ada juga ternanti-nanti kelibat orang pakai baju jubah hijau (kononnya Khidir) yang mungkin sedang menyamar sebab kata orang, wali sahaja boleh terjumpa Khidir di Mekah.

Rupa-rupanya itu semua mitos popular yang tidak benar. Pelbagai versi cerita yang disebar demi menonjolkan kehebatan atau ‘kewalian’ seseorang ‘tok syeikh’ itu.

1. Tiada sebarang dalil yang menunjukkan bahawa Khidir masih hidup, sebaliknya dalil dari al-Quran, al-sunnah dan realiti akal menunjukkan bahawa beliau telah lama wafat. Syeikh al-Syanqiti telah menulis perbahasan yang cukup baik tentang kehidupan Khidir di dalam tafsirnya Adhwa’ al-Bayan.

2. Di dalam al-Quran, Allah SWT telah menegaskan bahawa tiada sesiapa yang mampu hidup kekal:

وَمَا جَعَلۡنَا لِبَشَرٍ۬ مِّن قَبۡلِكَ ٱلۡخُلۡدَ‌ۖ أَفَإِيْن مِّتَّ فَهُمُ ٱلۡخَـٰلِدُونَ
“Dan Kami tidak menjadikan seorang pun manusia sebelummu yang dapat hidup kekal (di dunia ini). Maka kalau engkau meninggal dunia (wahai Muhammad), adakah mereka akan hidup selama-lamanya?” [al-Anbiya’: 34].


 

3. Hanya Nabi Isa AS sahaja dari kalangan manusia yang diberitakan penangguhan ajalnya. Beliau telah diangkat secara jasad dan roh sebelum diturunkan kelak sebagai petanda Kiamat besar.

إِذۡ قَالَ ٱللَّهُ يَـٰعِيسَىٰٓ إِنِّى مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَىَّ

“(Ingatlah) ketika Allah berfirman: Wahai ‘Isa! Sesungguhnya Aku akan mengambilmu dengan sempurna dan mengangkatmu ke sisi-Ku” [Ali-‘Imran: 55].

4. Semua hadis yang menyebut bahawa Khidir masih lagi hidup adalah dusta, termasuk ‘hadis’ kononnya Khidir pernah bertemu dengan Rasulullah SAW, Khidir bertemu dengan Nabi Ilyas AS setiap tahun dan Khidir bertemu dengan Malaikat Jibril dan Mikail di Arafah.

5. Bahkan dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW pernah bersabda:

لَا يَبْقَى عَلَى رَأْسِ مِائَة سَنَة مِمَّنْ هُوَ اليَوْم عَلَى ظَهْرِ الأَرْضِ أَحَدٌ
“Pada penghujung awal seratus tahun dari hari ini, tiada sesiapa pun lagi yang akan tersisa di atas muka bumi ini” [riwayat al-Bukhari dan Muslim].

6. Dalam doa Rasulullah SAW ketika perang Badar, baginda menyebut:

اللَّهُمَّ إِنْ تُهْلِكْ هَذِهِ العِصَابَةَ لَا تُعْبَد فِيْ الأَرْضِ
“Ya Allah, seandainya Engkau musnahkan pasukan ini, nescaya Engkau tidak lagi disembah di muka bumi ini” [riwayat Muslim].

Iaitu siapa lagi yang akan memperjuangkan dan mempertahankan agama Islam sekiranya pasukan yang terdiri dari 300 belasan Sahabat utama ini terbunuh? Kesemua saki baki umat Islam di Madinah dan Makkah akan turut jua musnah jika pasukan Badar tumpas.

Di manakah Khidir ketika itu? Sekiranya dia masih hidup, tidakkah Allah akan terus disembah?

7. Jika Khidir masih hidup, nescaya beliau akan datang dan mengikuti Rasulullah SAW sebagaimana sabda baginda:

وَالله لَوْ كَانَ مُوسَى حَيًّا، مَا وَسِعَهُ إِلَّا أَنْ يَتْبَعَنِي
“Seandainya (Nabi) Musa masih hidup, nescaya tiada ruang (alasan) baginya melainkan beliau perlu perlu mengikutiku” [riwayat Ahmad].

Apatah lagi jika Khidir merupakan seorang nabi, beliau tidaklah lebih mulia dari Musa AS. Jika beliau seorang wali, beliau tidaklah lebih mulia dari Abu Bakr RA.

Namun tiada satu riwayat sahih pun yang mengisyaratkan tentang Khidir datang memeluk Islam dan mengikuti syariat Nabi Muhammad SAW.

8. Justeru apa faedah Khidir hidup kononnya bersendirian di pergunungan sana sini atau hidup dalam penyamaran seperti yang didakwa?

Tiada hikmah dari sudut syarak mahupun akal yang boleh menyokong mitos ini, tidak seperti hikmah penangguhan ajal Nabi Isa AS yang di akhir zaman kelak akan turun untuk menghancurkan salib (doktrin Kristianisasi) dan mempamerkan bahawa beliau mengikut syariat rasul akhir zaman.

Islam agama dalil dan fakta, bukan sekadar cerita.

 


Sumber : facebook Dr. Kamilin Jamilin

Back To Top