skip to Main Content
Perlukan bantuan? Hubungi MO support kami segera..

Tukar bahasa:

1. AL-MU’MIN merupakan salah satu dari nama-nama Allah yang bermaksud Yang Maha Membenarkan. Antara maknanya ialah, Allah sentiasa membenarkan sangkaan para hamba-Nya kepada-Nya dan tidak akan mengecewakan mereka.
Oleh itu, sentiasalah bersangka baik terhadap Allah dalam apa jua keadaan, kerana dalam sebuah hadis Qudsi, Allah telah berjanji: “Aku menuruti sangkaan hamba-Ku kepada-Ku” [riwayat al-Bukhari dan Muslim].

2. Yakinlah bahawa Allah akan mengampunkan dosa-dosa kita sekiranya kita ikhlas dalam bertaubat.
Yakinlah bahawa Allah akan mengabulkan permintaan kita selagi kita tidak menghalangnya dengan maksiat.

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ
“Dan apabila hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku, maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir; Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku” [al-Baqarah: 186].

 

 

3. Jangan sesekali berputus asa dan bersangka buruk kepada Allah dalam apa jua perkara, apatah lagi apabila merasakan doa kita lambat diperkenankan. Pasti ada kebaikan atau hikmah tersembunyi yang tidak kita ketahui.
Rasulullah SAW bersabda: “Doa kamu akan diperkenankan selagi kamu tidak tergesa-gesa, iaitu dengan mengatakan: Aku telah berdoa, namun tidak dimakbulkan” [riwayat al-Bukhari dan Muslim].

4. Sekiranya doa kita masih belum diperkenankan, jangan berburuk sangka pada Allah, sebaliknya berburuk sangkalah pada diri sendiri, kerana barangkali ada dosa yang telah menghalang doa, barangkali ada syubhat atau sumber haram dalam rezeki kita dan barangkali kerana kekurangan yakin serta ikhlas dalam doa kita.

5. Belajarlah dari sangka baik Nabi Ibrahim AS terhadap Allah ketika dilemparkan ke dalam api yang marak menyala, lalu baginda berkata: “Cukuplah Allah (sebagai penolong) kami dan Dialah sebaik-baik pengurus”.

Lalu apa hasilnya?

قُلۡنَا يَـٰنَارُ كُونِى بَرۡدً۬ا وَسَلَـٰمًا عَلَىٰٓ إِبۡرَٲهِيمَ
“Kami berfirman: Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim!” [al-Anbiya’: 69].

 

 

6. Belajarlah dari sangka baik Nabi Muhammad SAW terhadap Allah ketika dikejar sehingga baginda dan sahabat baiknya Abu Bakr RA terpaksa bersembunyi di gua Hira’, lalu baginda menenangkan sahabatnya yang sedang ketakutan: “Wahai Abu Bakr, apakah sangkaanmu (yang akan terjadi) pada kita berdua yang Allah (bersama) sebagai pihak ketiga?”.

Lalu apa hasilnya?

فَأَنزَلَ ٱللَّهُ سَڪِينَتَهُۥ عَلَيۡهِ وَأَيَّدَهُۥ بِجُنُودٍ۬ لَّمۡ تَرَوۡهَا وَجَعَلَ ڪَلِمَةَ ٱلَّذِينَ ڪَفَرُواْ ٱلسُّفۡلَىٰ‌ۗ وَڪَلِمَةُ ٱللَّهِ هِىَ ٱلۡعُلۡيَا‌ۗ
“Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir jatuh ke bawah (kalah dengan sehina-hinanya) dan Kalimah Allah (Islam) yang tertinggi” [al-Tawbah: 40].

7. Demikianlah wasiat Rasulullah SAW tiga hari sebelum kewafatan baginda: “Janganlah seseorang pun dari kalangan kamu yang mati melainkan dalam keadaan bersangka baik kepada Allah” [riwayat Muslim].

 


Sumber : facebook Dr Kamilin Jamilin – Seni Hadith

Back To Top