skip to Main Content
Perlukan bantuan? Hubungi MO support kami segera..

Tukar bahasa:

Subhanallah! Hebatnya Allah.

Seekor nyamuk diletakkan di bawah mikroskop, diperbesar 400 kali!

Berat nyamuk yg hanya 0,001 gram

Ternyata di kepalanya terdapat 100 mata.

https://www.quora.com/How-many-eyes-does-a-mosquito-have

Di mulutnya ada 48 gigi.
Di dadanya ada 3 buah jantung!
Di setiap jantung ada 2 atrium, 2 bilik jantung, dan 2 katup jantung.
Nyamuk memiliki alat pendeteksi panas. Dan nyamuk melihat segala sesuatu dengan pendeteksi panasnya.Memiliki alat pencair darah kerana darah manusia itu kasar bagi nyamuk agar boleh mengalir di belalainya, dia mengambil contoh darah dulu baru mula menggigit.
juga memiliki alat pembius sehingga orang yang di ambil darahnya tidak merasa sakit saat proses pengambilan darah, beberapa detik kemudian barulah efek bius itu hilang.

Dan…

Belalai nyamuk memiliki 6 buah pisau! 4 buah pisau untuk membuat luka berbentuk segi empat sedang 2 pisau membentuk lubang sesuai tabung penghisap darah.

Di kaki nyamuk terdapat cakar dan terdapat alat seperti bekam sehingga dapat menempel di tempat yg licin.

https://www.newsweek.com/mosquito-microscope-leg-704001

Masya Allah semoga nyamuk yang kecil ini boleh menambah keimanan kita kepada Allah, Aamiin yaa Rabbal ‘aalamiin

Ayat Al Quran berkaitan nyamuk.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:

اِنَّ اللّٰهَ لَا يَسْتَحْيٖۤ اَنْ يَّضْرِبَ مَثَلًا مَّا بَعُوْضَةً فَمَا فَوْقَهَا ۗ فَاَ مَّا الَّذِيْنَ اٰمَنُوْا فَيَعْلَمُوْنَ اَنَّهُ الْحَـقُّ مِنْ رَّبِّهِمْ ۚ وَاَ مَّا الَّذِيْنَ كَفَرُوْا فَيَقُوْلُوْنَ مَا ذَاۤ اَرَا دَ اللّٰهُ بِهٰذَا مَثَلًا ۘ يُضِلُّ بِهٖ كَثِيْرًا وَّيَهْدِيْ بِهٖ كَثِيْرًا ۗ وَمَا يُضِلُّ بِهٖۤ اِلَّا الْفٰسِقِيْنَ
“…Sesungguhnya Allah tidak malu membuat perbandingan apa sahaja, (seperti) nyamuk hingga ke suatu yang lebih daripadanya (kerana perbuatan itu ada hikmatnya), iaitu kalau orang-orang yang beriman maka mereka akan mengetahui bahawa perbandingan itu benar dari Tuhan mereka; dan kalau orang-orang kafir pula maka mereka akan berkata: “Apakah maksud Allah membuat perbandingan dengan ini?” (Jawabnya): Tuhan akan menjadikan banyak orang sesat dengan sebab perbandingan itu, dan akan menjadikan banyak orang mendapat petunjuk dengan sebabnya; dan Tuhan tidak akan menjadikan sesat dengan sebab perbandingan itu melainkan orang-orang yang fasik…”

(QS. Al-Baqarah 2: Ayat 26)

 

 

 

 

 

 


Sumber : Ustaz Jafri Abu Bakar Mahmoodi

Back To Top