skip to Main Content
Perlukan bantuan? Hubungi MO support kami segera..

Tukar bahasa:

Apabila seorang hartawan atau artis meninggal, antara cerita yang saya ternanti-nanti untuk dengar ialah cerita :

๐‘๐š๐ฉ๐š๐ญ๐ง๐ฒ๐š ๐๐ข๐š ๐๐ž๐ง๐ ๐š๐ง ๐š๐ฅ๐ข๐ฆ ๐ฎ๐ฅ๐š๐ฆ๐š’ ๐๐š๐ง ๐ฆ๐š๐ฃ๐ฅ๐ข๐ฌ ๐ข๐ฅ๐ฆ๐ฎ ๐๐ž๐ฆ๐ข ๐ฆ๐ž๐ง๐๐š๐ฅ๐š๐ฆ๐ข ๐š๐ ๐š๐ฆ๐š ๐ญ๐ž๐ซ๐ฎ๐ญ๐š๐ฆ๐š ๐Ÿ๐š๐ซ๐๐ก๐ฎ ๐š๐ข๐ง.

Ternyata saya kerap kali kecewa. Cerita itu seakan-akan pasti tidak akan kedengaran. Cerita yang sudah pasti memenuhi media sosial ialah tentang ‘kedermawanan’. Kadang-kadang, saya lihat, apabila cerita ini dijulang-julang, ia seakan membawa satu mesej yang agak bahaya “sebesar manapun kelalaianmu dalam menggalas tanggungjawab sebagai hambaNya, asalkan engkau banyak bersedeqah, engkau pasti ke syurga”.

 


 

Saya tidak meremehkan sedekah, cuma saya risau ia menjadi ‘modal’ anak-anak dunia (ุงุจู†ุงุก ุงู„ุฏู†ูŠุง ) ‘menghalalkan’ kelalaian mereka. Justeru ingin saya sampaikan:

๐Ÿ”ฐ Banyak menderma itu sangat baik, tapi agak cacat andai tiada usaha si mati ketika hidup mengenali pencipta melalui pengajian tauhid.

๐Ÿ”ฐ Banyak menderma itu sangat terpuji, tapi agak cacat andai tiada usaha si mati ketika hidup membersihkan nanah dan kotoran hati melalui pengajian tasawwuf/tazkiyah an Nafs.

๐Ÿ”ฐ Banyak menderma itu bukti iman, tapi masih ada cacatnya andai tiada usaha si mati ketika hidup memahami halal haram dalam syariat Pencipta melalui pengajian Feqh.

TAUHID, TASAWWUF DAN FEQH.

Mohon maaf jika terkasar. Yang hina lagi banyak dosa Hanif azmir bin Hassim.

 


Sumber : Ust Hanif Azmir Hassimย 

Back To Top